Us presentem les idees i propostes sorgides de la primera sessió de treball de la Comissió de Ciutadania. En properes trobades s'abordaran altres aspectes i es desenvoluparan alguns dels ja apuntats. Com sempre, esperem les vostres aportacions.
Participació ciutadana
- Elaborar un ROM (reglament orgànic municipal, obligatori en municipis de més de 5.000 habitants) on es prevegin diferents fórmules perquè els ciutadans, ciutadanes i entitats puguin participar dels plens municipals.
- Posar en marxa els plens oberts, on la ciutadania pugui dialogar i demanar comptes als governants.
- Engegar els pressupostos participatius.
- Elaborar un reglament que reguli i impulsi referèndums municipals en determinats temes molt importants per al municipi.
- Crear òrgans de participació reals: comissió de cultura, joventut, educació...
- Dinamitzar i enfortir el teixit associatiu (entitats i associacions de veins)
- Crear assemblees de veïns i veïnes per zones, amb un/a regidor/a de barri que s'hi reuneixi periòdicament per debatre problemàtiques de la zona.
- En definitiva, fer de la participació ciutadana un eix bàsic i transversal en totes les regidories de l’equip de govern.
Joventut
- Crear un Consell Municipal de Joventut a partir d’un procés participatiu obert i vinculant, en el qual participin les entitats juvenils i el jovent a nivell individual, amb caràcter vinculant.
- Elaborar un Pla local de joventut a partir d’un procés participatiu obert i vinculant, i dinamitzat des del Consell Municipal de Joventut.
- Obrir la gestió del Punt Jove (que es podria instal·lar al local de l’antic casal d’avis de la plaça) al Consell Municipal de Joventut.
- Crear espais de formació dedicats al jovent, augmentar els existents, i encarar-los a la introducció dels joves al món laboral (tallers assistits, coordinació amb el SOC…)
- Potenciar la contractació de joves del poble a les empreses que contracta l’Ajuntament i a la resta d’empreses del poble.
- Millorar la borsa de treball de promoció econòmica amb l’objectiu d’intentar evitar que el jovent del poble caigui en treballs precaris i amb excesiva temporalitat.
- Elaborar plans d’ajuda per al lloguer d’habitatges de Celrà als joves del poble, fomentant la millora d’espais en desús al nucli antic del poble, i intentant evitar els guetos que s’estan formant en alguns indrets del poble.
- Potenciar la interrelació de joves de procedències socials i geogràfiques diferents a partir d’activitats dedicades a la cohesió social.
- Fomentar l’aprenentatge de la llengua catalana al jovent nouvingut, i incentivar plans de formació dedicats a aquest col·lectiu i encarats a la seva inserció al món laboral.
- Promoure tallers i xerrades sobre els temes que afecten especialment els i les joves, sobretot de sexualitat i de drogues, a l’institut o en altres espais del poble.
- Potenciar i fomentar la participació del jovent celranenc a les entitats del poble.
- Donar suport econòmic i d’infraestructura a les entitats del poble amb participació juvenil.
- Incentivar la participació de les entitats juvenils en l’organització d’activitats per la festa major del poble, i donar-hi suport.
- Crear espais perquè hi assagin grups de música i s’hi puguin desenvolupar activitats artístiques. Habilitar parets per fer-hi grafits.
- Potenciar i augmentar el servei de bus nit a les festes majors, i ampliar-lo a serveis de bus nocturn fins a Girona els caps de setmana d’hivern.
Gent gran
- Continuar i millorar el Pla integral de la gent gran.
- Municipalitzar els serveis que es presten a la gent gran.
- Potenciar activitats culturals, lúdiques i sortides.
- Donar suport a les entitats de gent gran i crear un organ de participació.
- Involucrar la gent gran en activitats cíviques a les escoles o pel poble.
Persones nouvingudes
- Establir un Pla de recepció i acollida municipal (PRAM) que prevegi mesures per estimular el sentit de pertinença al poble, la difusió de les entitats, els comerços, l'entorn natural, el patrimoni, els serveis, els drets i deures de la ciutadania...
- Descentralitzar les activitats d'acollida i revitalitzar totes les zones.
- Transformar la fira d’entitats en un mecanisme de cohesió social i de coneixement mutu.
- Promoure polítiques de defensa de la llengua, la cultura i la identitat, per garantir una bona integració i cohesió social amb i incentivar el sentiment de comunitat.
- Fomentar el coneixement de les diferents cultures mitjançant les activitats municipals i els mitjans de comunicació de Celrà.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada