Presentació



Obrim aquest bloc no només amb la intenció de presentar els eixos bàsics del programa de la CUP de Celrà per a les eleccions municipals del 22 de maig sinó també, i sobretot, amb la voluntat de suscitar el debat i la participació. Volem que es converteixi en una eina més per construir entre tots i totes un projecte popular basat en els interessos comuns que tenim com a poble i que faci possible un canvi de rumb a l'Ajuntament.


dilluns, 10 de gener del 2011

Els pressupostos participatius

Tothom ha de poder prendre part en el procés de decidir en què es gasten els diners

La CUP proposa que l’elaboració del pressupost municipal de Celrà es realitzi de manera participativa. Això vol dir que la ciutadania pugui formular directament les seves propostes per incloure al pressupost. D’aquesta manera, totes les persones de Celrà que vulguin poden prendre part en el procés de decidir en què es gasten els diners de l’Ajuntament.


El model que proposem es basa en l’experiència de diferents poblacions catalanes que ja l’han implantat, siguin municipis petits com Santa Cristina d’Aro, Figaró-Montmany, Rubí, Castellar del Vallès o Parets del Vallès, o ciutats com Sabadell, Sant Boi de Llobregat i Vilafranca del Penedès. La que us presentem tot seguit és una de les maneres possibles en què es concreta la pràctica del pressupost participatiu. Es fonamenta en el treball conjunt d’una sèrie d’òrgans ciutadans –no només amb caràcter consultori sinó amb capacitat de decisió– i del personal tècnic i les regidories de l’Ajuntament. Així, participen en l’aprovació dels pressupostos els òrgans següents:
a) Les assemblees de barri: En poden formar part totes les persones de cada barri que ho desitgin. Cada assemblea recull les demandes ciutadanes del seu sector i escull els seus membres representants al Consell de Ciutadania per defensar-hi les propostes acordades.
b) Les assemblees temàtiques: Es creen a partir de les àrees de treball de l’Ajuntament: cultura, joventut, esports, benestar social, urbanisme, etc., i en poden formar part totes les persones interessades en un d’aquests àmbits temàtics. Cada assemblea escull els seus membres representants al Consell de Ciutadania per defensar-hi les propostes acordades. Les assemblees temàtiques poden disposar, si així ho sol·liciten, del suport del personal tècnic de l’Ajuntament.
c) El Consell de Ciutadania: Està constituït per les persones representants de les assemblees de barri i les assemblees temàtiques i per la regidora o regidor responsable del pressupost participatiu, que hi té dret a veu però no a vot. També hi poden assistir, amb veu però sense vot, una regidora o regidor de cada un dels grups polítics amb representació a l’Ajuntament. Les funcions del Consell són recollir totes les propostes formulades en les diferents assemblees i elaborar una proposta conjunta de pressupost que es presenta a l’Ajuntament. També ha de vetllar perquè tot el procés es compleixi segons el reglament, mitjançant reunions periòdiques.
d) L’Oficina Tècnica del Pressupost: Està formada pel personal tècnic i les regidores i els regidors de l’Ajuntament. Analitza i avalua el cost de la proposta presentada, redacta un projecte de pressupost municipal i el sotmet a l’aprovació del Consell de Ciutadania.
e) El ple de l’Ajuntament: Un cop el Consell de Ciutadania ha aprovat el document final, el pressupost es presenta al ple per a la seva aprovació definitiva.
Aquesta proposta s’ha de desenvolupar mitjançant un reglament que regeixi el funcionament del procés i que permeti modificar-lo a partir de l’experiència i la detecció de possibles disfuncions en el seu desenvolupament.

1 comentari:

  1. molt interessant. A veure si podeu governar i aplicar-lo, que és el vostre autèntic repte.

    ResponElimina